CS Indian Fire

Dekstation A. & M. Schreuders

Facebook pagina

CS Indian Fire

CS Indian Fire

 

Uniek in Nederland: Curly Horse dekhengst!

Naam: CS Indian Fire*

Bruinbont, stokmaat 1.60m

Afstamming:

v. Akipa's Rhine Fire*

m. Spar Sunny M*

mv. Spartacus*

Dekgeld:

750,- voor Curly merrie’s

550,- voor niet-Curly’s

KI mogelijk

Voor meer informatie kunt u altijd bellen.

 

Over Indian Fire:

Indian Fire is de enige goedgekeurde Curly dekhengst in Nederland! Tevens is hij één van de grootste Curly's in Europa.

Onder het zadel doet hij het super, hij heeft aanleg voor zowel dressuur als springen. Fire heeft namelijk zijn mooie, comfortabele en ruime gangen van zijn vader doorgekregen en wordt inmiddels dressuurmatig in de M1 uitgebracht.

De moeder van Indian Fire, GF Spar Sunny M, is een dochter van de beroemde hengst GF Spartacus, dé dressuurvererver onder de Curly Horses.

Het karakter van Indian Fire is precies zoals dat hoort bij een Curly Horse; zeer mensgericht, kalm, intelligent en meewerkend. Verder heeft hij ook de mooie bruin-bonte tekening van zijn moeder doorgekregen en de volle manen en staart van zijn vader.

Inmiddels heeft Fire meerdere nakomelingen in zowel Nederland als in het buitenland!

 

Curly Horses; een hele verademing!

 

Vacht

Curly Horses zijn uniek in veel opzichten. Het eerste wat opvalt zijn de krullen. Deze paarden hebben niet alleen een gekrulde vacht, maar ook gekrulde manen, staart, oorharen, vetlokken en soms zelfs wimpers en snorharen. Er zijn heel veel verschillende variaties in krullen, van grove slagen tot hele kleine fijne krullen. De vacht van een Curly voelt gemiddeld veel zachter aan dan de vacht van een normaal, gladharig paard. Echter sommige Curly’s hebben ook een hele stugge, draadachtige vacht. Er bestaan ook gladharige Curly’s. Hoewel de haren recht zijn, zijn ze vaak wel anders dan die van een ‘normaal’ paard.

De krullen worden dominant verefd. Dit betekent dat als je een Curly Horse kruist met een normaal gladharig paard, je minimaal 50% kans op een gekruld veulen hebt. Als je twee Curly’s met elkaar kruist heb je minimaal 75% kans op een gekruld veulen.

 

Hypo-allergeen

De gekrulde vacht is apart, maar voor allergische mensen ook nog eens functioneel. Curly Horses zijn namelijk Hypo-allergeen. Dit betekent dat mensen die normaal allergisch zijn voor paarden, niet of nauwelijks reageren op de vacht van een Curly. Overigens ligt dit niet helemaal aan de vacht, maar meer aan de huidschilfers. Dat zijn namelijk de veroorzakers van een allergische reactie. Het is wetenschappelijk bewezen door de universiteit van Aken dat de huidschilfers van een Curly wezenlijk anders zijn dan die van normale, gladharige paarden waardoor er minder of geen reactie optreedt bij allergische mensen.

 

Karakter

Curly Horses worden geroemd om hun fantastische karakter. In Amerika, waar Curly Horses oorspronkelijk vandaan komen, zegt men wel: “Zachtaardig genoeg voor een kind en stoer genoeg voor een man”. Vanaf de geboorte zijn Curly's zeer mensgericht en ze willen graag voor je werken. Ook zijn ze heel 'koel in hun hoofd’. Een Curly schrikt niet snel en als ze iets al eng vinden, blijven ze vaak heel kalm en beheersbaar.

 

Bouw

De allereerste Curly Horses zijn ontdekt op de steppes van Amerika, tussen de wilde mustangs. Vervolgens zijn ze veelal gekruisd met Quarters en Morgan horses. Hoewel Curly’s in veel maten voorkomen is er wel een soort standaard. De gemiddelde Curly is tussen de 1.40 en 1.50 meter hoog. Ze hebben een relatief korte rug, brede borstkast, rechte benen en keiharde hoeven. De neusgaten en mond zijn vaak wat kleiner en de ogen staan wat meer aan de zijkant van het hoofd zodat ze veel zien. Ook hebben de ogen een beetje een ‘Aziatisch’ uiterlijk of ook wel ‘sleepy eyes’ genoemd.

Curly Horses staan erom bekend dat ze extreem goed tegen kou kunnen door onder andere hun dikke vacht en bovenstaande kenmerken. Het zijn ‘easy-keepers’, ze hebben relatief weinig (kracht)voer nodig.

Kortom, Curly Horses kunnen een hele verademing zijn. Voor mensen die allergisch zijn voor paarden, maar ook voor mensen die een betrouwbaar familiepaard zoeken of gewoon een leuk paard om plezier mee te maken en af een toe een wedstrijd te rijden.

 

Copyright @ All Rights Reserved